Intrarea României în stare de alertă i-a determinat pe mulți români să abordeze cu o surprinzătoare și periculoasă lejeritate măsurile de protecție impuse de criza medicală a coronavirusului, cu atât mai mult cu cât circulația persoanelor în interiorul localităților se poate face, acum, fără a mai fi necesară declarația pe propria răspundere.
Însă, în cazul în care cineva dorește să părăsească localitatea, trebuie să completeze declarația și să specifice motivul deplasării, precum și intervalul de timp alocat. Cei care nu vor respecta această obligație vor introduce, adânc, mâna în buzunar, pentru că amenzile pot ajunge până la 2.500 de lei în cazul în care declarația pe propria răspundere, completată conform legii, nu se află în posesia celui/celei care a părăsit localitatea.
Măsura este inclusă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, iar amenda va fi aplicată începând chiar de astăzi, 18 mai, odată cu intrarea în vigoare a legii referitoare la starea de alertă, informează mediafax.ro. Sancţiunile sunt menţionate în lege. Prevederea care vizează declaraţia este inclusă în articolul 65, litera m: „circulaţia persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII! OPT VACCINURI ANTI-COVID-19 SUNT ÎN ETAPA DE TESTARE PE OAMENI)
Amenda aplicată variază între 500 şi 2.500 lei (articolul 66. litera a). COVID-19 nu va intra în vacanță, a avertizat Marcel Vela, iar măsurile de protecție nu pot fi tratate cu superficialitate nici după ridicarea starii de urgență pe teritoriul României și intrarea într-o nouă etapă, cea a stării de alertă.
”Da, poate. Va scrie în declarația pe propria răspundere că se duce în Sinaia să facă un traseu montan, în perioada de până în perioada de și se duce. Deci la plecarea în afara orașului se va completa o declarație. (…) Pentru a ține sub control posibilele infecții, contaminări cu acest virus păcătos, între orașe trebuie să fie o rigurozitate sau o coordonare, să nu zic un control în sensul strict al cuvântului. Oamenii trebuie să știe că mișcarea lor trebuie să fie în folosul lor, dar dacă se depășesc unele limite, unele reguli, ei pot să-și riște sănătatea”, a transmis Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne. (VEZI ȘI AICI: ÎNCĂ ȘAPTE ROMÂNI AU MURIT UCIȘI DE COVID-19. NUMĂRUL TOTAL DE DECESE URCĂ LA 1104)